Kwaliteiten van de makelaar

Wat zijn de kwaliteiten van een makelaar?

Als u eenmaal verschillende makelaars in het gebied heeft geselecteerd die aan uw criteria lijken te voldoen, zult u meer kenmerken moeten overwegen om de best mogelijke keuze te maken. Inderdaad, een makelaar in de regio zijn is niet voldoende als criterium, het is essentieel dat het andere ontmoet, althans degene die we hieronder zullen citeren.

Hier zijn zeven belangrijke zaken waar u op moet letten bij het inhuren van een makelaar.

Zijn professionele ervaring

Makelaars in onroerend goed werken voor een periode van ongeveer 8 jaar in het veld, dus u zou niet veel moeite moeten hebben om ervaren makelaars te vinden. Het zou handig zijn om gespecialiseerde agenten in te huren in de markt van uw voorkeur. U moet op zoek gaan naar makelaars in onroerend goed die ervaring hebben met het kopen of verkopen van een eerste huis, in plaats van verkopers van flatgebouwen.

Zijn diploma’s en professionele accreditatie

Er zijn verschillende vastgoedcertificeringen in België. De enige werkvergunning is IPI-goedkeuring (professionele vastgoedinstelling). Het IPI-nummer van een makelaar geeft aan dat de makelaar de cursus en soms aanvullende training heeft gevalideerd.

Geografische kennis van de doelmarkt

Een makelaar die de omgeving kent, kan je beter adviseren over een verkoopprijs op basis van recente trends, zoals of de prijzen de afgelopen maanden in een buurt iets zijn gestegen of gedaald. Ze kunnen u ook helpen bepalen welke steden en buurten het meest geschikt zijn voor uw prioriteiten, zoals in de buurt van scholen, winkels of uitgaansgelegenheden.

Zijn vaardigheden in marketing en communicatie

Een makelaar moet weten hoe hij een goede eerste indruk op internet kan maken. De meeste mensen weigeren een woningaanbod voordat ze deze zelfs fysiek hebben kunnen bezoeken. Foto’s, video’s en beschrijvende teksten moeten in detail opvallen. Ze zullen op verschillende sites worden gepubliceerd, zoals de site van het agentschap of op het vastgoedportaal. Daarnaast heeft u een aankoopmakelaar nodig die zo snel mogelijk nieuwe woningen op internet kan vinden.

Uw makelaar zal ook over managementvaardigheden moeten beschikken, aangezien hij zal deelnemen aan het verhuurbeheer door huurders te selecteren en hun huurwaarborgs voor onroerend goed te controleren.

Uw makelaar moet beschikbaar zijn

Een agent die fulltime werkt en niet overdreven bezig is met andere taken, is waarschijnlijk eerder beschikbaar wanneer u belt of sms’t. Hij kan gemakkelijker last-minute bezoeken aan huizen organiseren zodra ze op de markt komen. Verwacht bij het interviewen van agenten dat ze bereid zijn voldoende tijd te besteden aan uw behoeften. Of je nu de tijd neemt om een ​​huis verkoopklaar te maken, het aan je schema aan te passen en je elke week meerdere huizen te laten zien.

Meerdere parttime of 1 fulltime agenten inhuren?

U moet beslissen of u met een individuele agent of een team van twee of meer agenten wilt werken. Idealiter werkt een team van een bureau gedurende het hele proces samen en heeft iemand beschikbaar wanneer u die nodig heeft. Veel mensen besluiten dat een individuele agent de beste is, omdat ze liever een band met één persoon opbouwen. Deze laatste zal hen persoonlijk begeleiden bij elke stap van het proces.

Valideer de arbeidsovereenkomst en de provisiemethode

Als u een makelaar inhuurt, moet u een arbeidsovereenkomst ondertekenen. In België kunnen de commissies variëren, maar bedragen ze doorgaans ongeveer 4 à 5% van de verkoopprijs. 70% van deze commissie wordt meestal ingehouden door het bureau en de resterende 30% is de premie van de makelaar. U kunt proberen over de commissie van de makelaar te onderhandelen als u zich aan hem voorstelt. U kunt ook proberen te onderhandelen als uw makelaar nieuw is en wil doorbreken in de wereld van residentieel onroerend goed. Zeker als u van plan bent de bezoeken buiten de spits af te leggen of als u een directe aanbeveling aan een andere koper kunt beloven.

U wilt er ook zeker van zijn dat de makelaar in zijn belang werkt. Sommige bureaus zullen bijvoorbeeld zowel verkopen als kopen met verschillende agenten afhandelen. U kunt zich zorgen maken dat de makelaar van uw koper vecht voor een lagere aankoopprijs omdat de commissie hoger zou zijn. Als u als woningverkoper tevreden bent met deze regeling, kunt u een lagere commissie vragen aangezien alles naar hetzelfde makelaarskantoor gaat.

De risico’s verbonden aan een middelmatige makelaar

U zult veel moeite moeten doen om een ​​makelaar in te huren, omdat u weinig ruimte voor fouten heeft als u de best mogelijke prijs voor uw huis wilt krijgen. De twee problemen die het gevolg kunnen zijn van een inferieure agent zijn:

Risico op slechte prijsschattingen

Als uw vermelde prijs te hoog is, krijgt u waarschijnlijk weinig interesse en geen serieuze aanbiedingen. Potentiële kopers merken dat een verkoopprijs continu daalt als de woning weken of maanden te koop staat. Ze gaan er vaak van uit dat er iets mis is en zullen het eerder vermijden of uw prijs nog verder verlagen. Als uw prijs te laag is, verkoopt u misschien sneller, maar loopt u het midden van de euro mis.

Risico op slechte marketingargumenten

Als u een huis heeft dat geen visuele aantrekkingskracht heeft, heeft dit invloed op hoe snel het huis wordt verkocht en op de prijs die u krijgt. De beste makelaars weten wat potentiële kopers aanspreekt en zorgen er samen met u voor dat uw woning aan de norm voldoet.

Als u naar het gebied verhuist, kunt u dezelfde makelaar gebruiken om te kopen en verkopen. Misschien wilt u een verwijzing krijgen van een makelaarskantoor als u ooit ergens anders in het gebied verhuist.

Wanneer u een onroerend goed te koop aanbiedt aan een makelaar, moeten uw belangrijkste overwegingen hun beschikbaarheid en kennis van de lokale markt zijn. Je hebt iemand nodig die je helpt bij het verfijnen van je huiskeuzes. De meeste mensen vinden hun nieuwe huis via een online zoekopdracht. Het is dus belangrijk dat de makelaar begrijpt dat u zo snel mogelijk een huis moet bezoeken zodra u het online ziet. Gewilde woningen worden vaak snel gekocht.

Sterke onderhandelingsvaardigheden zijn een prioriteit bij het werken met een makelaar.

Officieren zullen:

  • U geeft aan wat voor soort bod u moet doen als u een huis koopt of, als u verkoopt, of het bod voor uw huis acceptabel is.
  • U helpen beslissen of u moet onderhandelen over huisreparaties voordat u koopt of, als u verkoopt, hoe u de mogelijke kosten van een huisfout die tijdens de inspectie wordt ontdekt, kunt beheersen.
  • Blijf op de hoogte bij elke stap van het proces; als ze te veel haast hebben om de deal rond te krijgen, kunnen ze je in een moeilijke financiële situatie brengen en een onhoudbare tijdslimiet.

U zou ook willen dat een makelaar, of hij nu koopt of verkoopt, een lokaal netwerk van experts heeft om u te helpen bij het kopen of verkopen van een huis. Het is veel gemakkelijker om solide aanbevelingen te krijgen van uw makelaar voor advocaten, hypotheekmakelaars, woninginspecteurs, aannemers en verhuisbedrijven dan dat u alles zelf moet zoeken. U kunt al deze dingen altijd met elkaar vergelijken, maar het krijgen van een solide getuigenis van uw makelaar kan een lange weg gaan.